ВЛИЗАМЕ В ЕВРОЗОНАТА ДО КРАЯ НА МАНДАТА, ОБЕЩАВА ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР

 

„Голямата ми цел до края на мандата на това правителство е България да стане част от еврозоната и вярвам, че това ще стане”, е заявил вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков при представянето на  краткосрочната антикризисна програма на правителството до май 2010 г.

Реалистично било според Дянков икономиката ни да е готова за еврото до 2013 г. , когато изтича мандатът на сегашното правителство, въпреки че и Международният валутен фонд и Европейската комисия заявиха, че това едва ли ще се случи преди 2015 г. За сравнение ще посочим, че правителството на Станишев се готвеше да въведе еврото през 2011-2012 г.

Краткосрочната антикризисна програма на кабинета “Борисов“ включва 82 мерки, разделени в 8 направления. Някои от тях са одобрени от Националния съвет за тристранно сътрудничество, други се различават от първоначално обявените.

Финалният вариант на краткосрочната антикризисна програма ще бъде утвърден от Министерски съвет, като преди това документът ще се предостави на парламента за обсъждане и предложения.

Първото направление в програмата е свързано с осигуряване на устойчивост на макрорамката. Една от мерките е влизане в ERM II зоната – т.нар. „чакалня за еврото”. Министър Дянков е потвърдил, че страната ни се готви да подаде молба за членство още през ноември и вече тече усилена подготовка. Там трябва да докажем, че отговаряме на необходимите критерии, които ще бъдат наблюдавани отблизо от Европейската комисия. Според Дянков, за да ни приемат в "чакалнята за еврото”, първо трябва да докажем, че работим различно от предишното правителство.

Част от мерките в това направление вече са изпълнени, като например орязването на разходите на министерствата с нови 15%. Не са без значение и другите акценти в програмата на кабинета са устойчивост на финансовата система, като подобряване на бизнес средата, повишаване на аграрното производство, развитие на инфраструктурата, стимулиране на заетостта, развитие на икономика на знанието и подобряване усвояване на средствата от еврофондовете.

"Като се има предвид, че мерките са краткосрочни, най-важно е годината да бъде приключена с балансиран бюджет, от което най-много се интересуват и европейските институции“, цитират финансовия министър. Ефектът от това ще е поевтиняване на кредитния ресурс от чужбина за българските банки и намаляване на лихвите по заемите.

Сред откроените цели пред управляващите се нареждат още съкращаването на сроковете за реализиране на проектите за магистрали, съкращенията в държавната администрация, използване на пари по оперативна програма "Човешки ресурси" за обучение и преквалификация, работа срещу контрабандата.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"