ИНДЕВЪР ОТНОВО Е В КОСМОСА

 

Американската совалка "Индевър" успешно излетя към близкия космос на 28 юли от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида. Целта й е Международната космическа станция.

Изстрелването бе извършено след пет неуспешни опита, считано от 11 юни насам, като последните три бяха заради неблагоприятни метеорологични условия.

Ето накратко характеристиките на совалката – тя разполата с две ракети носители, които осигуряват 80% от мощта при изстрелването и са еквивалента на 44 милиона конски сили. Скоростта, с която „Индевър” достигна околоземна орбина е над 5000 км/час.

Двете степени са се отделиха както е предвидено - две минути след изстрелването, и паднаха в Атлантическия океан, откъдето ще бъдат извадени за бъдеща употреба.

Представителят на НАСА Бил Герстенмайер съобщи, че няколко отломки са се отделили от корпуса на совалката, като най-малко две от тях са ударили кораба с възможни последващи повреди. Не бе уточнено дали става дума за ледени парчета или за изолационната пяна на совалката. Мястото на ударите, обаче, може ясно да се види в предната част на совалката, където са термоизолационните плочи. Според НАСА това не се счита за проблем; такъв може да се появи в задната част на совалката, но това ще се види едва когато тя маневрира за скачване с Международната космическа станция в петък, на 31 август. Тогава ще може да се огледа обстойно нейния термичен щит и да се установят и отстранят евентуални щети по него.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА