КОСМОС: ЗАПОЧНА ОЦЕНКАТА НА ДАННИ ЗА НАЛИЧИЕ НА ВОДА НА ЛУНАТА

 

Учените от НАСА започнаха анализ на научните данни, получени след планираното падане на две американски сонди на Луната, с цел откриване на воден лед.

Първа сонда представлява 2 200 - килограмова ракетна степен, която е паднала в кратера Кабеъс на южния полюс. Втората сонда представлява същинския космически апарат, снабден с научните инструменти, който ще изследва материала от лунната повърхност, издигнат нагоре от първия сблъсък. Очаква се, че катастрофата на ракетната степен е вдигнала около 350 тона частици на височина поне 10,2 километра. Вторият обект, който изследва вдигнатия прах, се е ударил в повърхността 4 минути след ракетната степен.

Мисията на Луната, на стойност 79 милиона долара, се нарича LCROSS (the Lunar Crater Observation and Sensing Satellite).

На публикуваните от Nasa TV изображения не се вижда никаква светлина след сблъсъка. Лошата позиция затрудни някои астрономи да наблюдават събитието. Поради слабата му зрелищност възникна предположение, че ударът е изхвърлил по-малко от очаквания материал. Според Робърт Масей от Британското кралско астрономическо общество, обаче, не е чудно, че аматьорите имат трудности с телескопите си, защото с такива уреди може да се наблюдава само ярко събитие на лунната повърхност.

Засега специалистите се въздържат от коментари по въпроса дали данните показват наличие на лед. Ако такова се потвърди, това ще е огромно откритие, което ще ускори лунните изследвания и ще даде тласък за бъдеща експедиция до Марс. Програмата LCROSS е предназначена да ускори необходимите изследвания.

... И ОЩЕ АСТРОНОМИЯ

Нови данни за позицията и движението на астероида Апофис доведоха до извода, че шансът той да удари Земята е по-малък от първоначално изчисления. Траекторията на Апофис е най-точно пресметната, в сравнение с други опасни космически обекти. Шансът на Апофис да се забие в Земята през 2029 година отначало се оценяваше на 2,7%, а после отпадна напълно. Астероидът, обаче ще бъде опасен в различна степан поне още два пъти: през 2036 и 2068 година.
Очаква се астероидът, който има приблизителен диаметър 250 метра да пропусне удар със Земята през 2029 година, но ако премине през определена контролна точка с ширина 600 метра в пространството, той ще се върне отново през 2036, като създаде нова опасност. Доскоро шансът за катастрофа през 2036 година се изчисляваше на 1: 45 000, но с интерпретацията на нови данни е намалял до 1: 250 000. Преоценката се основава на допълнителни наблюдения над астероида, както и на уточнения в старите данни за позицията му.

Астрономите обикновено използват позицията на звезди, за да ориентират по нея местонахождението на обекти в Слънчевата система. Дейвид Толън и колегите му от Университета на Хаваи в Маноа откриха, че звездните каталози, според които е установена позицията на Апофис, съдържат неточности. Екипът използвал нов каталог, за да преизчисли местонахождението на астероида по изображения. Ревизираните данни показаха, че шансът за космическа катастрофа през 2036 година е спаднал, но през 2068 година се появява нова възможност, с вероятност 1: 400 000.

Според учените през 2029 година космическият нашественик ще премине толкова близо до Земята, че ще се вижда с просто око, а през 2013 ще профучи достатъчно близо, да да се свалят отлични данни за неговото движение и скорост. Тогава ще има и чудесна възможност да се оцени дали вероятността за сблъсък през 2036 година няма да отпадне напълно. Все пак винаги ще съществува известна несигурност в прогнозите, тъй като интензивността на въртене на астероида е в пряка връзка от радиационното нагряване на Слънцето върху него.

Ако Апофис се сблъска със Земята, ще причини не само огромно количество жертви, което ще варира в зависимост от това къде ще бъде ударът, но и ще нанесе непоправими щети на климата и екосистемите на планетата, което може да доведе до изчезването на много видове.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА