КОСМОС: ТЕЛЕСКОПЪТ „ХЪБЪЛ” ПОТВЪРДИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЪМНАТА МАТЕРИЯ

 

Наблюденията на телескопа „Хабъл”, извършени върху галактическия куп в съзвездието Персей са дали косвено доказателство за съществуването на тъмната материя. Изследванията на публикувани в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

За какво по-точно става дума?

Струпването на галактики в съзвездието Персей е един от най-големите наблюдавани обекти във Вселената и е на разстояние около 300 милиона светлинни години от Земята.

С помоща на космическия телескоп са заснети групи галактики, състоящи се от галактики-джуджета и галатически групи и спирални галактики с нормални размери. Формата, обаче, на големите галактики била значително изкривена, докато малките галактики изглеждали неповредени. Единственото обяснение за това е наличието на силно гравитационно въздействие върху тях от близко намиращи се гравитационни обекти.

Тъй като възрастта на малките и нормалните галактики и струпвания е една и съща, то гравитационното въздействие би трябвало да се отрази и на тях. Масата на малките галактики, явно е недостатъчна за да се противопоставят на външното въздействие.

Ето защо авторите на изследването са предположили, че в малките галактики съществува т. нар. „тъмна материя”, която ги предпазва от разрушаване. Според някои теории тази субстанция с неизвестна за момента структура съставлява до 20% от маса-енергия на Вселената.

Предположенията за съществуването на тъмна материя възникнаха след като астрономите се сблъскаха с противоречия между наблюдаваните и теоретически предсказаните характеристики на звездните струпвания. За да може Вселената да изглежда именно така както изглежда - не й достига маса. Частично тази липсваща маса бе приписана на тъмната материя.

Според някои от съвременните теории тъмната материя е необходима за формирането на галактиките. Според други нови научни изследвания, звездните струпвания могат да се образуват и без нейното участие.

Може би още една от загадките на Вселената ще бъде разкрита?

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"