КРИМИНАЛНА МОЗАЙКА

 

Бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, по данни на прокуратурата, е обвинен в сключването на неизгодни за държавата договори на обща стойност над 48 милиона лева, които вече са изплатени. От тях 12 223 937 лева са от републиканския бюджет, а останалите са от фондове на Европейския съюз. Щетите за ведомството са над 1 милион.

Той е подсъдим за наемане като служебно лице на три имота в Пловдив, Разград и Силистра. Според прокуратурата трябва да му бъде наложено наказание над средното, като предвиденото по закон е от три до десет години лишаване от свобода.

...

От Софийска градска прокуратура съобщиха още, че е изпратена и призовка на бившия директор на НАП Мария Мургина. Било изготвено и проектопостановление за привличането й като обвиняем по три престъпления – престъпление по служба, данъчни измами и принуда.

Стана ясно, че Софийска апелативна прокуратура е отменила предишен отказ на Градската прокуратура да образува дело за нарушения в НАП.

...

Говорителят на Софийската военноокръжна прокуратура Илиян Георгиев пък съобщи, че бившият главен секретар на МВР Илия Илиев разкрил факти, които противоречат на всички събрани до момента доказателства по делото срещу него. Срещу Илиев са повдигнати обвинения за неправомерно получени данни от специални разузнавателни средства. Илиев се разследва за военно длъжностно престъпление, за злоупотреба със служебно положение във връзка с негово нареждане да се направи диск със записи от подслушванията на тогавашния заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов. Целта на Илиев била да уличи Иванов в това, че същият е искал подкупи във вид на нерегламентирани подаръци като пушка и лаптоп.

Прокуратурата проверява показанията и провежда очни ставки.

...

Очаква се, по информация на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, началникът на отдел "Инспекторат" в Националната агенция за приходи (НАП) Биляна Грозданова да подаде оставка в следващите няколко дни. Причината за това била, че ръководството на НАП не е доволно от работата й. В момента Грозданова е в отпуска.

Очаква се още до края на май всички данъчни служители да подадат в инспектората на Националната агенция за приходи декларации за имотното си състояние. В тях трябва да опишат не само своите имоти, коли, банкови сметки, дадени и взети заеми, но и имуществото на съпрузите и децата си. Всички шефове на Териториалните дирекции на НАП, както и шефовете на дирекции в Централното управление на приходната агенция ще бъдат проверени от инспектората дали съвестно са обявили имуществото си и дали то отговаря на официалните им доходи.

Скриването на някой имот или банкова сметка ще бъде основание за щателна проверка на цялостната работа на данъчния служител. Ако пък някой забрави да подаде имотната си декларация, може директно да бъде уволнен дисциплинарно от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА



 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"