КРИМИНАЛНО: ЦЕНАТА НА ГЛАСОВЕТЕ НАРАСНАЛА ЗАРАДИ ИНФЛАЦИЯТА

 

Ден след изборите за национален парламент, прокурор Емилия Пенева, която координираше щаба на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу изборната търговия съобщи, че най-много са досъдебните производства за купуване на гласове в полза на "Лидер" и "Атака", следвани от ДПС и НДСВ.  

В данните са включени сигнали за изборна търговия както за европейски, така и за български депутати. Освен в полза на изброените „отличници”,гласове са се купували за всички политически партии, с изключение на „Синята коалиция”, за която имало само няколко отделни случая.

Образувани са общо 68 досъдебни производства, като две трети от тях са срещу известен извършител. Разследващите са установили пет организирани престъпни групи, които търгували с гласове в София, Плевен, Хасково, Сливен и Левски. Проверяват се още 8 случая за организирано купуване на гласове.

От прокуратурата добавиха, че се разпитват областни партийни лидери. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пък лично е подал сигнал за пазаруване на избиратели и е сътрудничил на разследващите.

Според градският прокурор Николай Кокинов, между двата вота цената се вдигнала заради инфлацията, като средно за страната един глас вървял между 50 и 60 лева.

От прокуратурата считат, че са нужни промени в законодателството, за да се ограничат изборните манипулации, но не пожелаха да се бъркат в работата на законодателите, като посочат какви точно промени биха свършили работа.

Въпреки дупките в закона, веднага след изборния ден бе арестуван по обвинение в купуване на гласове и търговия с влияние заместник-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов. Средствата за купуване на гласове са идвали чрез министерството, а целта била подкрепа за мажоритарната кандидатура в Сливен на военния министър от НДСВ Николай Цонев.

Заместникът на министър Етем освен с гласове е търгувал и с влияние, като уреждал търгове и обществени поръчки, от които са се облагодетелствали определени фирми.

По данни на mediapool.bg, ден след победата на парламентарните избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявил, че ще потърси сметка за пасивността на МВР във връзка с купуването на гласове. Според него не може медиите да разкриват такива схеми за 30 минути, а министър Михаил Миков да не знае какво се е случило.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА