КРИМИНАЛНО: ХРИСТО КОВАЧКИ СЪС ЗАПОРИРАНО ИМУЩЕСТВО ЗА 143 МИЛИОНА ЛЕВА

 

Софийският градски съд е разрешил на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията "Кушлев", да предяви иск за отнемане в полза на държавата на собственост на бизнесмена Христо Ковачки, станал известен и като неформален лидер на партия „ЛИДЕР”. Общата стойност на имуществото, върху което съдът е наложил обезпечителна мярка „запор”, и което комисията ще поиска да бъде иззето в полза на държават, е за 143 411 811.44 лева.

Преди Комисията за "Кушлев" да започне проверка за имуществото на Ковачки, срещу бизнесмена е започнала прокурорска проверка, завършила с повдигнато обвинение за укриване на данъци в особено големи размери, а именно - над 16 милиона лева. Разследващите органи са установили, че  Ковачки е декларирал доходи в размер на 2 188 546.85 лева за периода от 1 януари 1994 г. до 31 декември 2008 г., докато съвкупността от реално придобитото имущество за периода във вид на недвижими имоти, коли, дялове и акции в търговски дружества, дълготрайни материални активи и други възлиза на 143 411 811.44 лева.

Комисията "Кушлев" ще оспори пред съда придобиването на дворно място с площ от 1012 кв. м. и двуетажна къща в Симеоново, на пет поземлени имоти с обща площ 14 декара в местността "Научно-производствена зона "Орион" и съседни жилищни територии", седем парцела с обща площ от 9.997 декара в землището на с. Врачеш, местност "Медвен", 12 парцела, с обща площ от 18.722 декара в землището на град Ботевград, дружествени дялове в редица фирми, сред които "Ел Ем Импекс", "Ню Партнерс", "Виза Евромаркет", акции в "Магазини Европа", "Рум - Деница", "Нова Деница", "Лазерни и оптични технологии", девет леки и пет товарни автомобила.

Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност ще предяви иск и ще иска запор и на всички банкови сметки на Ковачки и семейството му.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"