НЕИЗВЕСТНИТЕ „ЗАМЕНИТЕЛИ” НА ГОРИ ВЕЧЕ СА ИЗВЕСТНИ

 

По данни на Софийска градска прокуратура, при разследването на неправомерни замени с гори и земи от държавния горски фонд е установено, че в компютърната деловодна система на  Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съществуват повече от 70 запазени празни. Вече е ясно и кои длъжностни лица са оставили празнините, по чие нареждане и в чия полза.

По този начин "неизвестните извършители", срещу които бе образувано досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс, а именно срещу длъжностни лица, които нарушават или не изпълняват служебните си задължения, или превишават властта и правата си, за да набавят за себе си или за другиго облага, вече станаха известни.

Градският прокурор Николай Кокинов заяви пред журналисти, че все още се изяснява защо е правено всичко това. Първият прокурор на столицата подчерта, че не всяко нарушение е престъпление, като прокуратурата следва да се произнесе с постановление по случая. Срокът за това е два месеца.

Стана ясно, че до момента са разпитани като свидетели много служители, включително на висши ръководни позиции.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и прокуратурат бе иззета документация и още след тези предварителни действия стана ясно, че са били запазвани номера за определени сделки, така че да могат да минат като сключени преди влизането в сила на законовите изменения, които забраниха разпоредителни процедури със земи и гори от държавния горски фонд.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА