КРИМИНАЛНО: МУРГИНА ИМА ПРЪСТ И В ИЗТОЧВАНЕТО НА КРЕМИКОВЦИ

 

По време на проверката на НАП срещу бившия й директор Мария Мургина и други висши държавни чиновници в агенцията стана ясно, че хора, близи до Мургина и експрезидента на ЦСКА и ръководител в „Кремиковци" Александър Томов са отговорни за източването на милиони от завода.

Известно е, че комбинатът не си е плащал данъците в продължение на години. Разследващите са се натъкнали на доста сложна схема, която минавала през множество офшорни фирми.

Едно от направленията, по които са се укривали данъците на „Кремиковци", било попълването на документи с невярно съдържание. Комбинатът декларирал пред държавата, че работи на загуба, въпреки че реално са извършвани множество сделки „на тъмно". Те се сключвали без в счетоводството на Кремиковци" да постъпват документи за тях. Така фирмата се изкарвала на загуба или на минимална печалба и дължимият корпоративен данък се укривал.

Друг начин да се облагодетелстват бил комбинатът да тегли ДДС, начислен на произведеното, което по-късно потъвало в офшорни фирми, регистрирани в чужбина.

Най-напочтеният начин за измама на данъчните и държавата, обаче, е този, при който предприятието не плаща данъците и осигуровките на своите служители. Въпреки това тези пари са били удържани от работещите. В по-голямата част от случаите работодателят обяснявал, че осигурява металурзите на по-високи заплати, а реално вкарвал в държавата многократно по-ниски данъци и осигуровки.

Мургина е подпомагала вероятно и други фирми по подобни схеми, като ги е толерирала да получават приоритетно ДДС.

Очаква се прокуратурата да й повдигне обвинение за престъпление по служба.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"