НА КРАЧКА ОТ ВРЪЩАНЕ В „ПИРАТСКИЯ СПИСЪК” НА САЩ

 

България е била на крачка от връщане в списъка на правителството на САЩ, съдържащ държавите - нарушителки на правата на интелектуална собственост. През февруари в доклад на неправителствена американска организация за първи път се посочва, че страната ни е заплашена от това. От Вашингтон са забелязали, че липсва комуникация между държавата и организациите за защита на интелектуалната собственост. Не е останала незабелязана и масовата употреба на нелицензиран бизнес софтуер и адбикацията на държавата от проблема. Не на последно място е и липсата на адекватни мерки срещу интернет пиратството.

Ще припомним, че отпаднахме от този черен списък през април 2007 г., след като три поредни години страната ни бе сред пиратите на авторски права.

Все пак от наша страна били спешно изготвени над 150 мерки с конкретни срокове за изпълнение в защита на интелектуалната собственост, които били представени на американската администрация. Според някои това, както и фактът, че Съветът за защита интелектуалната собственост в България бил оглавен от министъра на културата Стефан Данаилов, предотвратили попадането ни списъка на пиратите. Според други ни се разминало, защото на територията на страна няма нито един действащ голям торент сайт, където може да се качва за споделяне нелегално съдържание.

Нека припомним още, че големите български торент сайтове бяха принудени да се разположат на териториите на други страни след няколко акции срещу тях през миналата година. Съдържанието им, за радост на интернет маниаците и на цялата общественост, продължава да е достъпно за българските потребители, които ползват предоставеното им пространство за обмен на филми, музика и софтуер с неуредени авторски права.

От връщане в “пиратския“ списък ни спасило още и това, че през 2008 г. трикратно са се повишили приходите от плащания на авторски права и е отбелязан значителен ръст в регистрациите на такива права в Министерството на културата.

Статистиката е показала и това, че през миналата година са заведени 257 дела срещу нарушители на интелектуалната собственост, от които 50 са завършили с осъдителни присъди.

Друга положителна тенденция е нарасналото производство на оптични дискове със записи върху тях, което през 2008 г. е достигнало 94 % от общите количества, докато преди четири години съотношението е било 82:18 на сто в полза на празните дискове.

Други страни-членки на Европейския съюз, обаче, не са имали нашия късмет. Сред тях са Италия, Испания, Гърция, Финландия, Полша, Румъния, Унгария и Чехия.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"