ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ НА ХОМОСЕКСУАЛНИ ДВОЙКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 

На 25-и ноември Европейският парламент разгледа резолюция за взаимно признаване от държавите членки на брачни двойки от един и същи пол. Това е първата стъпка на депутатите по пътя за изпълнение на Стокхолмската програма, приета след като Швеция оглави председателството на Европейския съюз. Основната идея на програмата е Европа да се превърне в зона на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите си. Според някои специалисти Стокхолмската програма е последен шанс за оцеляване на Европейския съюз като такъв, какъвто е замислен. Чрез нея ще се постигне основната цел - взаимното признаване на съдебни решения от страните-членки. Това предполага съдебните актове на всеки национален съд да е валиден за цялата територия на Европейския съюз.

Съществуващият проблем във връзка с наказателните дела отпада с влизането в сила на Лисабонския договор.

Правата на хомосексуалните двойки, като правото на съвместно съжителство и други, може да се окаже един от най-сериозните проблеми на Европейския континент.

Приемането на резолюция за взаимно признаване от държавите-членки на брачни двойки от един и същи пол ще е предизвикателство и към родното ни законодателство. Ще примопмним, че българският парламент не посмя да узакони това съжителство в изцяло новия Семеен кодекс, който от 20 години се очакваше и бе призван на европеизира остарялото социалистическо семейно право. Макар и да прие полезни промени, като например т.нар. „брачен договор”, той не регламентира взаимоотношенията между партньори от един и същи пол, като не само не призна правото им да сключват брак, но отрече и правото им да осиновяват деца. Не се регламентира и съвместното им съжителство, което е пречка за такива лица да получават и социални помощи, вдовишки пенсии и други законоустановени права, на каквито се радва останалата част от обществото.

В същата резолюция на Европейския парламент се иска и създаване на единен набор от права на затворниците в Европейския съюз.

Изглежда, идва времето, когато ще трябва да преосмислим ценностите си и да погледнем на човешките права не само като на „наши права”, а като права на всички човешки същества, независимо от това дали и доколко приличат на нас.

 

ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"