ЛЮБОПИТНО: СЪТРУДНИЦИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ АКТИВНО СЪТРУДНИЧАТ В ПЕЧАТНИТЕ МЕДИИ

 

Комисията по досиетата оповести имената на лица, свързани с печатните медии, за които е установена принадлежност към структурите на Държавна сигурност. Сред тях са Тошо Тошев, Валери Найденов, Евгений Станчев, Алексения Димитрова, Светослав Терзиев. Правят впечатление и някои изключения в списъка на журналистите - социологът Юрий Асланов и историкът проф. Георги Бакалов.

За да постанови решението си, Комисията е направила проверката на 328 лица - собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в 20 печатни издания. Резултатът не е изненадващ, а само потвърждава общественото подозрение, в основата на водещите медии все още стоят хора, свързани с бившите комунистически секретни служби. Натрапва се изводът, че формирането на обществените нагласи се прави именно от тях. И е стряскащо, когато хората осъзнаят, че...

 Главният редактор на вестник "Труд", изпълнителен директор на издаващия вестника "Медиа холдинг", председател на Съюза на издателите в България, носител на орден "Стара планина" I-ва степен Тошо Тошев (вписан в списъка под името Тошко Тошев) е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Бор. Тошев е вербуван през 1975 година и снет от действащ оперативен отчет през 1990 година. Това показва неговото разсекретено досие. Други сътрудници, които днес работят в „Труд” са Веселин Марков, член на редакционния съвет и Анели Бачева-Баткова, заместник-глравен редактор до 2008 г.

Политическият коментатор, бивш главен редактор на вестниците "24 часа" и "Поглед" Валери Найденов е бил агент към Държавна сигурност, управление II-IV-I с псевдоним Сашо. Вербуван е през 1983 година и няма данни да е снеман от действащ оперативен отчет. Други настоящи журналисти от в. "24 часа" с агентурно минало са Бойко Бойков (член на редакционния съвет), Огнян Стефанов (политически коментатор, понастоящем главен редактор на "Фрог нюз"), Пенчо Ковачев (политически коментатор), от "168 часа" - управителят в "168 часа" ЕООД Лъчезар Павлов, от "Монитор" – редакционните директори до 2007 г. Виктор Самуилов, Евгени Еков (бивш депутат), Красимир Миланов Георгиев и Павел Пашев, завеждащият отдел Вечеслав Тунев,

Бившият главен редактор на вестниците "Дума" и "Поглед" и настоящ на изданието BusinessWeek-България Евгений Станчев е бил вербуван за агент на Държавна сигурност още през 1964 година и няма данни да е снет от отчет. Осъществявал е сътрудничество с псевдоним Кирил.

Социологът, член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов е бил секретен сътрудник  на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдоним Виктор. Вербуван е през 1985 година и снет от действащ оперативен отчет през 1988 година. Юрий Асланов е проверен от комисията в качеството му на политически коментатор на вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф" на сочената за близка до ДПС Ирена Кръстева.

Водещата рубрика във в. "24 часа" Алексения Димитрова е била вербувана за агент към Държавна сигурност, управление VI-II-I през 1988 година. Осъществявала е сътрудничество под псевдоним Владимир. Димитрова е известна като разследващ журналист, а на последните празници на изкуствата "Аполония" в Созопол бе представена книгата й "Тайните досиета на царя".

Политическият коментатор от в. "Сега" Светослав Терзиев е бил агент и секретен сътрудник на 6-то и 1-во управление на ДС. Вербуван е през 1981 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет. Сътрудничил е под псевдонимите Филип, Каменчев (Камен). Негови колеги по перо и секретни дейности са Димитри Иванов (политически коментатор), Димитър Денков (водещ рубрика), Добрин Памуков (директор до 2008 г.),

Историкът проф. Георги Бакалов е бил агент с псевдоним Борис към Държавна сигурност, управление VI-II. Вербуван е през 1989 година, като е засечено и писмо от 1990 г. за унищожаване на личното и работното му дело. Бакалов е проверяван в качеството му на член на редакционния съвет на в. "Поглед". Наскоро Бакалов бе назначен за шеф на Държавна агенция "Архиви".

В списъка на Комисията по досиетата има общо 36 имена. Сред тях са и журналистите от вестник "Земя" - Димитър Иванов, собственик, Горан Готев, заместник-главен редактор, бившият депутат от БСП, политически коментатор във вестника Чавдар Добрев, от в. "Класа" – Милен Герасимов, собственик и Евгений Дончев, заместник-главен редактор.

Може би неслучайно в списъка е и почти цялото ръководство на изданието на вестник "Поглед", орган на Съюза на българските журналисти – Божидар Димитров (понастоящем министър), Милен Вълков (председател на СБЖ, собственик на "Поглед медия" ЕООД), Валерий Найденов (главен редактор 2006-2007 г.), Веселин Константинов, Снежана Тодорова, Милен Гетов (собственици на "Поглед медия" ЕООД), Георги Марков (член на редакционния съвет), Георги Бакалов (член на редакционния съвет), Евгений Станчев (главен редактор 2007 г.), Уляна Попова-Петрова (редактор).

Все пак има и няколко издания, в които не са открити сътрудници на Държавна сигурност. Това са вестниците "Дневник", "Капитал", "Стършел", "Експрес", "Позвънете" и списание "Тема". Агенти не работят и в Държавен вестник.

Списъкът ще бъде продължен. В края на цитираното по-горе Решение №105 Комисията по досиетата посочва, че проверката й продължава в други печатни издания.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"