ЛЮБОПИТНО: СЛЕД 100 ПИРАТ ОТНОВО ЗАСТАВА ПРЕД АМЕРИКАНСКИ СЪД

 

Не, не става дума за карибски пирати, а за сомалийският им колега Абдул Вали-и-Муси, който,  окован с верига през кръста и заобиколен от десетина федерални агенти е пристигнал в Манхатън късно снощи и днес ще се яви пред федерален съд в Ню Йорк. Той е единственият сомалийски пират, оцелял след освобождаването на американския капитан Ричард Филипс от плен. За първи път от сто години пират ще бъде изправен пред американски съд.

Майката на пирата тийнейджър е отправила призив към президента Барак Обама синът й да бъде освободен, защото бил примамен към романтичния и доходен занаят от "богати гангстери".

Ще припомним на читателите, че сомалийски пирати все още държат в плен 16 български моряци, част от екипажа на отвлечения в началото на април кораб "Malaspina Castle”. Българските власти не очакват скоро случаят да бъде разрешен. Все пак, надежда има, тъй като наскоро бе освободен 23-членният екипаж на филипинския танкер "Столт стренгт", държан в плен повече от пет месеца.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е заявила, че по най-ефикасен начин ще се търси отговорност от престъпните пирати за деянията им, които застрашават не само живота на моряците и сигурността на корабите им, но и сигурността на важните морски пътища, като за целта ще се използват съществуващите законови инструменти.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"