СБОГОМ: ПОЧИНА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН

 

Майкъл Джексън, наричан Краля на попмузиката, почина в болница в Лос Анджелис на 50-годишна възраст. Лекарите потвърдиха кончината му, която е настъпила в 14,26 ч. местно време (0,26 ч. българско време).

Парамедиците се отзовали на повикване от дома му около 12,30 ч. местно време, когато Джексън вече не е дишал и не е имал пулс

След неуспешни опити да го реанимират, линейката го откарала в болницата на Калифорнийския университет.

Майкъл Джексън е роден на 29 август 1958 г в Гари, щата Индиана, като седмото от девет деца. Петте сина - Джеки, Тито, Джермейн, Марлон и Майкъл - за първи път изнасят представление заедно на шоу за млади таланти, когато Майкъл е на шест. Тръгват си с първа награда.

Групата става известна като "Петорката на Джаксън", а след подписването на договор с "Мотаун" в края на 60-те години се преименува на "Джаксън файв".

Дискографията на Майкъл включва девет солови албума през периода между 1972 и 2001 г. Дебютът му е с Got To Be There.

В историята Джаксън може би ще остане с албума си „Трилъл”, който е издаден 1982 г. Седем песни от там се класират в челната десетка. Продава се в 21 млн. копия в САЩ и поне 27 млн. по света.

През следващата година Краля на попа демонстрира за първи път своя характерен танц "лунна походка", докато изпълнява един от големите си хитове "Били Джийн".

Лунна разходка" е озаглавена и автобиографичната му книга, преведена на български в края на 80-те.

Неговите албуми са продадени приживе в около 750 млн. тираж. Заедно с 13-те му награди "Грами" и 13-те сингъла, оглавили световните класации, това го прави едно от най-успешните имена в шоубизнеса за всички времена, обобщават издателите му от "Сони мюзик".

През 2003 г. по британската телевизия беше излъчен документалният филм "Живот с Майкъл Джаксън", в който той е сравнен с приказния герой Питър Пан.

След няколко неосъществени завръщания на сцената, на 13 юли Джаксън трябваше да изнесе първия от планираните 50 концерта в лондонската зала "O2 Арена".

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"