НАУКА: ПО СЛЕДИТЕ НА ТЪМНАТА МАТЕРИЯ

 

Китайски астрономи са на път да създадат съвършено нов телескоп за наблюдение на космическото пространство.

За разлика от повечето други апарати, новият няма да се занимава с изучаване на далечни звезди и галактики. Неговата основна задача ще бъде изследване на тъмната материя.

Все още за тъмната материя можем да кажем, че е хипотетична субстанция, на която се пада около 50 % до 70% от масата на Вселената.

Центърът за космическите и приложни научни изследвания при Китайската академия на науките съобщава, че вече е завършен проектът и научно-техническата му обосновка е документирана и изпратена за утвърждаване и финансиране от съответните държавни структури и ведомства.

Според замисъла на китайските учени, новият телескоп трябва да бъде изведен в околоземна орбита. Все още обаче, не е решено кой и по какъв начин ще го изстреля в близкия космос.

Този телескоп може да се превърне в ключов инструмент за най-важните и значими открития на съвременната наука. Резултатите от работата му могат да позволят на учените да потвърдят или опровергаят най-важните, основните постулати, върху които се гради съвременната физика. С негова помощ може да се потвърди на практика Общата теория на относителността на Айнщайн, смята директорът на центъра Ву Джи.

Според него изследването на тъмната материя ще позволи по-добре да се разбере процеса на молекулярно взаимодействие на материята и антиматерията. „Съвременната наука е приела на доверие факът за съществуването на тъмна материя. На практика тази загадъчна субстанция може да се окаже много различна от теоретичните ни представи за нея” смята още професор Джи.

Не е изключено към китайския проект за космически телескоп, с който ще се търси тъмната материя да бъдат привлечени френски учени и капитали, предвид възможността съоръжението да бъде изведено в орбита и с европейски ракети-носители.

 

СТРАНИЦАТА ПРЕВЕДЕ И ПОДГОТВИ НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"