КОСМОС: НАСА ЩЕ НАДНИКНЕ В КОСМОСА С НОВ ИНФРАЧЕРВЕН ТЕЛЕСКОП

 

По информация на bgnes, NASA планира през следващия месец да изпрати нов космически телескоп, който ще проучва небето за инфрачервения блясък на небесни обекти, които днес не могат да се забележат, защото светят твърде слабо, намират се прекалено далеч или зад облак прах.

По данни на Ройтерс, широкоспектърната инфрачервена сонда за наблюдения (на английски WISE) се очаква да разкрие съществуването стотици хиляди тъмни астероиди, които са се крили в слънчевата система, както и на милиони звезди и галактики, намиращи се далеч в Космоса. Космическият апарат е на стойност 320 милиона долара ще бъде изведен в орбита от ракета Delta 2, която ще излети от Калифорния. Мисията ще бъде да се проучи нощното небе за инфрачервени лъчи, които са невидими за човешкото око, но се излъчват от най-студените обекти. Тези тела са останали скрити досега, тъй като излъчването им е невидимо за обикновените телескопи, които работят във видимия спектър.

Учените очакват със сигурност, че ще бъдат локализирани множество кафяви джуджета. Кафявите джуджета са звездоподобни обекти, които представляват газови кълба, значително по-малки от слънцето, които нямат достатъчна маса, за да задействат собственен термоядрен синтез и да се превърнат в същински звезди. Те са и значително по-големи от планетите гиганти като Юпитер. Някои от тези обекти биха могли да са твърде близо до Земята, например по-близо от Алфа-Кентавър, но да остават невидими в обикновения спектър.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"