НАУКА: НА МАРС МОЖЕ ДА ИМА И ТЕЧНА ВОДА… И ОЩЕ…

 

Учените от НАСА са успели да покажат, че под ледената покривка на Марс може да съществува вода и в течно агрегатно състояние. Според статия, публикувана в Icarus, в рамките на изследването е бил изучаван „парниковия ефект” под леда на Червената планета. Слънчевата светлина, прониквайки през повърхноста на леда, нагрява присъстващите в него частици прах и почва. Тези частици от своя стрна са в състояние да разтопят около себе си леда. По аналогичен начин частиците промишленни сажди нагряват горните прозрачни слоеве на атмосферата на Земята.

Съществуването на подобен ефект е било предсказано през 80-те години на миналия век, въз основа на изучаването на антарктическите ледове, като пресмятанията са направени за порест сняг. Според тогавашните преценки, поради ниското атмосферно налягане на Марс, получената течна вода би се изпарила веднага.

Като са допуснали възможността част от водата да се окаже защитена от изпаряване от слой лед, учените са стигнали до извода, че вода в течно състояние може да съществува на дълбочина от няколко сантиметра до 10 метра. Именно това предположение лежи в основата на последната публикация в Icarus. Все още няма безспорни данни дали подобни подледни езера са постоянни или се появяват само с настъпване на светло време в денонощието.

На базата на други данни от марсоходите, учените доказаха, че водата може да съществува на повърхноста на Марс в течен вид. Става въпрос за вода с много соли в нея, който пречат на замръзването й.

И ОЩЕ... ТЕМИ ОТ МАРС…

На 20 ноември започна операцията по спсяване на марсохода Спирит. Диагностичните тестове са показали, че едно от колелета е спряло да фунционира, но допълнителни проверки установяват, че няма нарушения в работата му.

За да бъде спасен Спирит, трябва да комуникират двата орбитални апарата Mars Reconnaissance Orbiter и Mars Odyssey. Проблемът е, че в последните няколко месеца и двата изпаднаха в дълбока компютърна кома – т.нар. „безопасен режим”. Първият заспа на 26 август 2009 г., а вторият – на 28 ноември 2009 г. като по този начин в един момент Спирит бе лишен от ретранслиращите спътникови системи за връзка със Земята.

Добрата новина е, че учените са събудили Mars Reconnaissance Orbiter. В момента специалистите на НАСА извършват проверка на различните научни прибори на сондата, които все още са в „безопасен режим”. Очаква се сондата да заработи с пълния си капацитет още през следващата седмица.

На 4 декември от НАСА са направили съобщение за наличието на технически проблеми, свързани с работата на марсианската орбитална космическа сонда Mars Odyssey. Сондата е преминала в защитен режим след грешка в оперативната памет, предизвикана от проблем с външната шина на главния компютър. В този режим Mars Odyssey подържа връзка със Земята, контролира температурата вътре в апарата и напрежението в електрическата сисмета, но не провежда научни изследвания.

Макар и да имат обща представа за това какво е необходимо да се направи, за да се завърне Mars Odyssey нъм нормален режим на работа, това все още предстои да се направи.

А дотогава Спирит ще остане самотен в марсианските пясъци...

 

страницата подготви НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"