ДЕСЕТТЕ НАЙ-ЗНАЧИМИ НАУЧНИ ОТКРИТИЯ ПРЕЗ 2008 ГОДИНА

 

Според списание „Българска наука” десетте най-значими научни открития през изминалата 2008 г. са следните:

 

1. Създаването и пускане в действие на Големия адронен колайдер (Large Hadrone Collider, LHC)

Големият адронен колайдер („стълкновител”), e най-мощният ускорител на частици, простиращ се на френско-швейцарската граница, дълъг 17 мили. Идеята на създателите му бе, в ускорителя да се създадат условия, близки до онези, при създаването на днешната Вселена, чрез т.нар. „Голям взрив”. Само след две седмици, обаче,  теч на втечнен хелий предизвика авария, която спря работата на съоръжението за неопределено време.

2. „Покоряването” на Северния полюс на Марс

За първи път през май 2008 г., след многократни проучвания на марсианската повърхност от орбита и с наземни средства, апаратът „Феникс” на НАСА кацна на Северния полюс на Марс и започна да събира проби именно от полярните райони, където има най-големи концентрации на лед и вода (и евентуално най-голяма възможност за доказателство за живот). Това промени представата за Марс и вече можем да мислим за космическия си съсед като за влажна някога планета, на която може да е имало живот, на която може да има живот, или която би могла да приюти земния живот.

3. Създването на изкуствена бактерия

Няма по-скромно живо същество от бактерията, с нейните няколко стотин хиляди основни генетични двойки и простият си физически дизайн. И все пак – тя е живо същество, което носи в себе си всички основни характеристики на понятието „живот”!

Генетикът Дж. Крейг Вентер (J. Craig Venter), един от двамата, които съставиха карта на човешкия геном успя да събере заедно 582000 основни двойки, необходими за създаването на генетична информация за нова бактерия. Втората стъпка ще бъде да имплантира ДНК програмираната бактерия в жива, за да се види дали новият организъм ще се държи като побратимите си и ще овладее организма-гостоприемник.

4. Китай покорява Космоса с невиждани темпове

През 2008 г. Китай изпрати астронавти в орбита. Историята на китайската космонавтика е кратка. Първата мисия с човек е през 2003 г., с едночленен кораб, втората е през 2005 г. с двуместен кораб, а третата, през 2008 г. е с трима души, които дори успяха да осъществят успешна космическа разходка. Освен това китайски безпилотен кораб в момента обикаля Луната и Пекин иска да изпрати там човек до 2020 г.     

5.Още горили в мъглата

Оказа се, че харесваните и изчезващи западноафрикански равнинни горили са повече, отколкото се е смятало досега. Новината донесе изследване на Обществото за запазване на дивата природа (Wildlife Conservation Society, което установи, че животните, бродещи в горите и блатата на севера в Република Конго са около 125 000, или два пъти повече от очакваното. Лошото е, че войната в съседната Демократична Република Конго вече стига и до Националният парк Вирунга, заплашвайки слабата популация от 350 планински горили – половината от световната популация...

6. Откриването на екзопланета от земен тип

Учените винаги са били сигурни, че вселената е пълна с планети, обикалящи около другите звезди, но до 1995 г., когато бе открита първата екзопланета, това бе само теория. Последваха много, повечето от които са огромни светове, намиращи се твърде близо до своите звезди, за да могат да подържат живот. През юни, швейцарският астроном Михаел Майор (Michael Mayor) откри 45 много по-малки светове, като единият беше само около 4.2 пъти по-голям от Земята. Всички те описват малки, горещи орбити, близо до слънцата си и също не са подходящи за живот.

През ноември, две групи астрономи от САЩ и Канада откриха четири екзопланети, фотографираха ги и това стана първото изображение на извънземен свят, във видимата и ултравиолетовата светлина. Възможно е тези светове да са твърде сходни с нашия, а защо не и на тях да има живот?

7.Силата на невидимото

В Бъркли, Калифорния, изобретиха невидимо наметало. За изработването на тази мечтана от мнозина одежда са използвани законите на физиката и оптиката, както и нанотехнологиите. Използвайки нанопроводници, растящи в пореста алуминиева тръба за да създадат пластина 10 пъти по-тънка от лист хартия, учените доказаха, че могат да завият обект в този материал и да пропускат светлинните вълни около него, правейки го ефективно невидим.

За съжаление плащът е изключително уязвим, а цената му, към момента, прави невъзможно каквото и да било практическо приложение.

8. Ценозойски парк

През ноември 2008 г. професорът по биохимия Стивън Шъстър от Щатския университет Пенсилвания обяви, че е възстановил 80% от генома на отдавна изчезнал вълнест мамут, използвайки стръкчета коса от останките на няколко от гигантските същества. Работата е включвала не просто събирането на повече от три милиона ДНК редове, но също и проверка дали нещо от материала, който е бил използван, не е дошло от бактерии или други организми, които са прилепнали към козината. Все пак скоро не се очаква да видим вълнести мамути да бродят край нас.

9. Можете ли да напишете «наука»?

Смайващото изследване на учени от университета ва Мичиган показва, че между 1979 г. и 2006 г., процентът на научно грамотните възрастни американци се е удвоил, като е достигнал 17%.

Изследването показва, че към настоящия момент 25% от населението на САЩ могат да бъдат определени като “научно грамотни граждани”, т. е. само един от всеки четирима възрастни може да чете и разбира публикуваното в седмичната секция “Наука” на Ню Йорк Таймс.

А ние? Можем ли да четем научни вести?

Или... има ли къде да ги прочетем...

10. Първото семейство

В Саксония-Анхалт, централна Германия, бе открито най-старото до момента традиционно нуклеарно семейство (брачна двойка с деца). Изследователите са разкопали гробове, датирани на около 4600 години на група от хора от Каменната епоха, които по всяка вероятност са загинали при нападение като се вземат предвид следи от рани при защита. Били са намерени жена, със следи от острие на метателно оръжие в гръбначния й прешлен, възрастен мъж и две момчета, едно от които 8-9 годишно, а другото 4-5 годишно. Чрез анализиране на молекулярното ДНК, учените са потвърдили те са били  семейство.

 

страницата подготви НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"