КРИМИНАЛНО: ЛЮДМИЛ СТОЙКОВ СЕ ИЗМЪКВА ОТ АФЕРАТА СЪС "САПАРД"

 

Софийския градски съд отново заседава по делото срещу бизнесмена Марио Николов, обвинен в злоупотреба със средства от предприъсединителната програма САПАРД.

Като свидетел бе разпитан съдружника на Николов, небезизвестният Людмил Стойков, който заяви, че не знае нищо за източването на 7.5 милиона евро от САПАРД и разбрал за това едва след като бил арестуван с още няколко човека преди две години и половина.

Показанията на бизнесмена, който е сред най-известните спонсори на президента Първанов, са продължили едва 3-4 минути. По данни, изнесени от mediapool.bg, той заявил, че вече няма общ бизнес с Марио Николов. Наистина, двамата били съсобственици в "Еврофриго", но няма документ с подпис на Стойков, че е вземал средства по САПАРД. Към настоящия момент той вече не бил и акционер в "Еврофриго", която фирма бе уличена от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) в международна афера по източването на 7.5 милиона евро от САПАРД чрез закупуване на стари преработвателни машини, фактурирани като нови.

Освен срещу Марио Николов, обвинение е повдигнато и срещу съпругата му Марияна, както и срещу лицата Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.

Ето малко история. Делото, по което е обвиняем Марио Николов, стартира преди няколко месеца, през есента на 2008 г. Обвинението бе задействано след аферата "САПАРД", която взриви обществото през есента на 2006 г., като съдебната система заработи на бързи обороти по сигнал на от ОЛАФ. Всички актове на съда и прокуратурата се следят с повишено внимание и от Брюксел, и от Висшия съдебен съвет.

Още в началото в ареста, освен подсъдимите по настоящото производство попадна и Людмил Стойков, който впоследствие бе освободен и понастоящем разпитван в качеството си на свидетел, макар и да бе определен от ОЛАФ като част от престъпна мрежа с Марио Николов, ползваща се с "политически чадър".

Прокуратурата обаче не успя да докаже връзка на Стойков със злоупотребите по САПАРД. Въпреки това не всичко за него е окончателно и благоприятно приключило. Понастоящем се води отделно производство срещу него за пране на пари.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА