ГЛАСЪТ НА ЧИТАТЕЛЯ: ОТГОВОРИ

 

        УВАЖАЕМА ГОСПОЖО,

Доколкото разбрах от Вашето писмо, с т.нар. "арендатор" К. нямате подписан договор за аренда или наем. Това означава, че свободно можете да продадете имота си на когото пожелаете. Можете да се обърнете към агенция за недвижими имоти или сами да потърсите обяви във вестници или сайтове, за да продадете имота си изгодно.

Няма и никога не е имало правна норма, която да Ви задължава да сключите договор за аренда, за да продадете земеделската си земя.

Съгласно чл. 4а от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) имаше ограничение при продажба на земеделски земи, за които е сключен договор за аренда:

 „Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 13 от 2007 г.) (1) Гражданин или юридическо лице може да продаде земеделска земя на трето лице само след като представи пред нотариуса:

1. писмени доказателства, че е предложил на ползвателя, с когото има сключен договор за аренда или договор за наем за срок 5 и повече години и е ползвал имота една и повече години, да купи земеделската земя при същите условия, и

2. декларация, че ползвателят не е приел предложението по т. 1;

3. декларация, че ползвателят, въпреки че е приел предложението по т. 1, има неиздължени арендни или наемни вноски.

(2) Когато декларациите по ал. 1, т. 2 и 3 са неистински или ако третото лице купи земеделската земя при условия, уговорени привидно, ползвателят може да купи земеделската земя при действително уговорените условия. Искът се предявява в двумесечен срок от продажбата.

(3) Когато искът по ал. 2 бъде уважен, но ползвателят не заплати дължимата сума в едномесечен срок от влизането в сила на решението на съда, това решение се смята за обезсилено по право.

(4) Алинея 1 не се прилага при публична продан.

(5) Когато земеделската земя е съсобствена, правото на изкупуване на ползвателите по ал. 1 се прилага след правото на изкупуване на съсобствениците по чл. 33 от Закона за собствеността.”

Този текст е отменен със Закон за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, обнародван в ДВ бр.10/2009 г.:

„Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 13 от 2007 г., отм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.)”

Към настоящия момент няма законови ограничения в правата на собствениците при продажба на земеделски земи, за които е сключен договор за аренда, по отношение избора на купувач. Ограничения има, относно поетите задължения с договора, ако такива са уговорени.

По отношение на неполучените плащания трябва да заведете дело за обезщетение за това, че фермерът е ползвал имота Ви безвъзмездно. Трябва да се докаже (може и със свидетели), че арендаторът К. е ползвал имота Ви. Със съдебна експертиза може да се докаже колко е средният добив и средната рента за региона за съответния период, след което вероятно съдът ще го осъди да Ви заплати дължимото.

Що се отнася до дяловия капитал, който имате - вероятно става дума за дял във „фалиралата кооперация”, както сте се изразили, не мога да Ви дам съвет, тъй като не знам каква е конкретната ситуация. Кооперацията може просто да не си плаща и да не извършва дейност, а може да е в ликвидация. Ако ликвидаторите установят, че имуществото на кооперацията е недостатъчно, за да се удовлетворят всички кредитори, т.е трети лица на които кооперацията като юридическо лице дължи суми, те са длъжни да поискат откриване на производство по несъстоятелност. 

След разпределяне на имуществото, ликвидаторите се отчитат пред общото събрание, което взема решение за заличаване на кооперацията. Следователно, кооперацията може вече и да не съществува като юридическо лице.

Всичко това може да се провери в Търговския регистър.

Надявам се, че отговорът ми ще Ви бъде полезен.

 

адвокат ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

 

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"