НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА БЪРЗО И НЕОБРАТИМО ЗАСТАРЯВА

 

ООН предупреди за необратими демографски промени, свързани със застаряването на световното население, става ясно от най-новия доклад на демографския отдел на световната организация.

Там се посочва, че само за 10 години броят на хората над 60-годишна възраст се е увеличил със 100 милиона. В момента техният брой е 700 милиона, което представлява около 11 % от световното население. Специалистите отчитат, че старостта е в настъпление навсякъде по света, а до 2050 година повече от 2 милиарда души ще са по-възрастни от 60 години, с което настоящият процент ще се удвои. Такава степен на застаряване е без паралел в човешката история.

Тази тенденция, сама по себе си е по-скоро положителна, тъй като е резултат от увеличената средна възраст на населението, което от своя страна говори за добро здравеопазване, намалена детска смъртност, справяне с епидемиите, глада и други.

Обезпокояващ обаче е фактът, че намалява броят на децата под 15 години, както и броят на хората в трудоспособна възраст (15 - 59 години). В световен мащаб броят на възрастните над 60 години ще надхвърли броя на децата през 2045 година. В развитите части на света това се е случило още през 1998 година.

В основата на тези процеси е спадът в раждаемостта, който се е превърнал в универсален проблем. Демографите смятат, че раждаемостта едва ли някога ще се върне на високите си нива от миналото. В този смисъл промените в демографската структура на света са необратими.

В доклада се посочва, че застаряването е процес с дълбоки и разнопосочни последици. То се отразява както на икономическия и социалния живот, което е лесно разбираемо.

Интересен е фактът, че застаряването съществено се отразява и на политическите структури, тъй като влияе на тенденциите на гласуване и политическата представителност. Нарушените демографски пропорции водят до промени в самите основи на обществото.

Застаряването засяга всички части на света, но най-вече развитите държави.

Къде сме ние?

България е сред 10-те най-застарели държави в света, макар и да не е сред 10-те най-развити. 24.2 % от българското население е на възраст над 60 години, което поставя страната на пето място. "По-стари" от българите са само японците, италианците, германците и шведите.

По критерия средна възраст на населението България е седма в света, със средна възраст 41.5 години.

Степента и бързината на застаряване в България изглеждат застрашителни. Ще припомним, че в предишното демографско проучване на ООН от 2007 година България беше седма по застаряване, с 22.9% население над 60 години, и девета по средна възраст на населението си - 40.6 години.

Европа е сред най-застарелите части на света, а Южна Европа има значително по-застаряло население в сравнение със средната възраст за Източна Европа.

В развитите държави всеки пети е на повече от 60 години, а до 2050 година това ще важи за всеки трети. С по 4 % годишно нараства и броят на хората на над 80-годишна възраст.

Според демографите до средата на този век развиващият се свят ще бъде също толкова застарял, колкото са развитите страни в момента.

Ето още малко статистика.

Средната възраст на световното население сега е 28 години. Най-младата държава е Нигер със средна възраст на населението 15 години. Най-старата е Япония – със средна възраст 44 години. През следващите четири десетилетия средната възраст на световното население ще нарастне до 38 години.

Тъй като жените живеят по-дълго от мъжете, те съставляват и по-голямата част от застарялото население. В момента жените над 60 години са с 66 милиона повече от възрастните мъже, а в групата на над 80-годишните жените са двойно повече от мъжете. При хората над 100 години броят на жените е 5 пъти по-висок от броя на мъжете.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"