СРЕЩА НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ПЕРНИК И РОЛЯТА НА ОЗПСБ ПРИ ЗАЩИТА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

 

„На 11.03.2009 г. 30 земеделски производители от област Перник, обединени в Общ земеделски професионален съюз, връчиха петиция на земеделския министър Валери Цветанов”, предаде агенция Факус.

Областният координатор на ОЗПСБ г-н Венцислав Евгениев запозна министъра с проблема на 400 земеделски производители от областта, които не са си получили директните плащания за единица площ, като е настоял сумите да бъдат преведени незабавно по банковите им сметки.

Освен това от ОЗПСБ поискаха да бъде удължен срокът за изнасянето на животновъдните ферми извън населените места, тъй като срокът изтича в края на 2009 г., а над 90% от животновъдите нямат финансова възможност да поемат изграждането на нови. Земеделските производители настояват още за пропорционално разпределение на общинските пасища и мери между фермерите, съобразно броя на отглежданите от тях животни.

Още по време на срещата, по повод това искане, министърът посочи, че тук е мястото на кметовете и народните представители, чиито действия трябва да бъдат прозрачни.

Представителите на ОЗСПБ поискаха още държавата да поеме ангажимент относно реализацията на селскостопанската продукция, като се вземат мерки за изкупуване на вълната от овцете, а успешните проекти да се финансират своевременно. Министър Цветанов не скри, че са допускани грешки. Той подчерта, че оттук нататък системата за контрол ще става все по-стриктна и по-педантична.

Само няколко дни след срещата на министър Цветанов с председателя на областната организация на ОЗПСБ в Перник 200 земеделски производители от областта получиха дължимите плащания.

По-късно министърът е заявил, че и ситуацията със закъснението на проектите по програмата “Млад фермер” ще бъде нормализирана. Според него имало грешка в системата, която поради липса на достатъчно административен капацитет, не е отстранена своевременно. Той се оправда и с това, че за близо година, откакто програмата действа (отворена е на 17 април 2008 г.) по нея са приети са 2 586 проекта, като към момента се разглеждали само онези, постъпили до месец декември 2008 г., но закъснението на проектите щяло да бъде компенсирано.

Е, така е. Когато човек знае какво да иска... получава го.

Тук е мястото да допълним – и когато знае как да го поиска.

Успех, земеделски производители от Перник!

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"