ПЪРВИ ОКТОМВРИ – БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

 

През 1975 г. ЮНЕСКО определя първи октомври за Ден на музиката.  Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и  ролята й за духовното ни извисяване. Може би не случайно за Ден на музиката е избрана тази дата, на която църквата чества паметта на двама изключителни църковни песнописци - св. Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец.

През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти

Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН, през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдате почит към техния принос за обществото.

Първи октомври е и българският ден на поезията.

По решение на 30-ата сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), проведена от 26 октомври до 17 ноември 1999 г. в Париж, Франция, прието на 3 ноември 1999 г., за Международен ден на поезията е определен 21 март. Това е един ден "за всеки жив читател и всеки жив поет." Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Фондация „Буквите”, обаче, избра българският ден на поезията - 1 октомври, за да представи пред публика първия том "Поезия" на Алманах "Нова българска литература", публикуван от издателство „Буквите”. Събитието се състоя в столичното читалище "Николай Хайтов". 

В книжното тяло са включени 256 произведения на 72 автори. Страниците на книгата се оказаха малко пространство за всички номинирани произведения. Редакционният екип реши проблема, като към книгата приложни CD-ROM с още 352 произведения на 80 автори. Това превърна първия том на Алманах "Нова българска литература" в едно истинско огледало на съвременната българска литература.

Сред авторите, чиито стихотворения са публикувани в книжното тяло на Алманаха е и Габриела Цанева, главен редактор на в-к „Земеделска защита”.

И ако може да се каже, че поезия – това са думи и рими, то най-добра представа за поезия ще получим, ако прочетем тези нейни стихове:

 

Думите – образи;

думите – хищници.

Идват и бягат –

измислици.

 

Думите падат –

плод или камъни?

Думите чезнат –

измамени.

 

* * *

 

Думите се леят леко

и ме носят надалеч.

Римите пулсират меко –

впримчват като ласо.

Режат като меч.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"