БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕНСКАТА ЗОНА ДО 2011 ГОДИНА, ОБЕЩАВА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е потвърдил в Брюксел, че целта на България е да влизе в Шенгенската зона до 2011 година.

Заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи взе участие в заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на Европейския съюз.

Цветанов е споделил, че се надява оглавяваното от него ведомство да навакса бързо пропуснатото, за да може страната ни да стане част от Шенгенското пространство след две години.

По основната тема на заседатието Съветът е одобрил предложеният от Германия подход, който цели да се изготви цялостен анализ на проблема с приема на чужди за страните от Европейския съюз граждани и да се намери решение в рамките на балансирано заселване в разумни граници. Не са били разисквани квоти за отделните страни членки в Европейския съюз за приемане на бежанци от трети страни.

По информация на news.dir.bg, в неофициалните разговори било споменато, че от България може да се изиска да приема по 30 бежанци годишно. Изразената от наша страна позиция е, че приемането трябва да става на доброволен принцип и като се отчитат конкретните възможности на всяка държава-членка. Отчетено било още, че бежанският натиск върху страната ни е намалял. Цветанов изнесъл данни, според които през 2007 г. в България са регистрирани 674 бежанци, докато през настоящата година те са 265 души. Хората, които се опитват да намерят нов дом в България идват предимно от Ирак, Турция и Палестина.

В рамките на форума министър Цветанов се е срещнал с министрите на вътрешните работи на Германия Волфганг Шойбле, на Австрия - Мария Фектер, както и с колегата си Дан Ника - заместник министър-председател и министър на администрацията и вътрешните работи на Румъния.

Цветанов е изразил благодарност за оказаната помощ от Германия по борбата с проявите на корупция у нас и за изпълнението на условията за членство в Шенгенската зона.

Основната тема в разговора с Мария Фектер била успешната съвместна дейност между вътрешните министерства на двете страни в борбата срещу трафика на деца, което ще е тема на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" през ноември. Двамата министри са решили да представят това сътрудничество като пример за "добра практика" пред Съвета.

С Дан Ника министър Цветанов е обсъдил усилията пред България и Румъния за членство в Шенгенската зона. В тази връзка те са се договорили да организират редовни срещи между директорите на граничните служби на двете страни. 

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"