СТАНДАРТИ ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО, СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА

 

Националната ветеринарномедицинска служба внесе (НВМС) в Българския институт за стандартизация проектите за български стандарти за производство на „българско кисело мляко”, „българско бяло сирене” и „кашкавал”.

Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.

Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти. Очаква се скоро да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Според внесените проекти за Български стандарти „българско бяло сирене” и „кашкавал” ще се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са изходната суровина е овче, козе, биволско или смесено мляко.

„Българското кисело мляко” ще се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

По информация на insurance.bg, стандартите не допускат наличие на консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и други. „Българското кисело мляко” трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

Предвижда се при производството на продуктите да се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт. Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието му с изискванията на стандарта.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 


нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"