ГЛАСЪТ НА ЧИТАТЕЛЯ: ВЪПРОСИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обращам се към Вас с молба за следната консултация:

Притежаваме наследствена земеделска земя в землището на с. Медникарово, Обина Гълъбово. Земеделската кооперация, с която бяхме сключили договор, фалира преди 5-6 г., а и изобщо никога не сме получавали рента. Пращали сме две нотариални покани, но без резултат.

От 5 г. Фермерът К. обработва земята ни без да ни е питал и да е контактувал с нас. Ние сме от Русе, погрижили сме се да изготвим съответния комплект документи за евентуална продажба от съответна служба от общ. Гълъбово.

Моля да ме уведомите какъв е начинът да си получим дължимото досега от този некоректен арендатор, като се има пред вид, че имаме и документ за дялово участие (за 5000 лв.). При евентулна продажба как можем да си ги получим вноската?

Какви са законовите изисквания при евентуална продажба  - "непременно със сключен договор с арендатор?", интерпретирани от няколко от местните фирми изкупуващи земи за фондове, дали не по специална уговорка с този некоректен "арендатор" и има ли някакви изисквания за пререгистрация на тези земи в ситуация като нашата, срокове, процедура. Как трябва да процедираме с него, след като не лично, а чрез посредници изисква от нас нотариалния ни акт през последната седмица?

Моля и за съвет как най-изгодно бихме могли да продадем сега земята си: 13.130 дка, 4-та категория, без да сме принудени да сключваме договор с арендатор, който после да ни възпрепятства за продажбата?

И последно – има ли правна норма, която да ме задължава да сключа договор с арендатор, за да мога да продам земята си? Ако сега сключа такъв договор, с който и да е арендатор, ще съм възпрепятствана ли да продам във всеки един момент имота?

Сърдечно благодаря за консултацията! Сърдечни поздрави!

Д. Б.

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"