ИНДУСТРИАЛНО ОХЛЮВЪДСТВО. ФЕРМА ЗА
ОХЛЮВИ – І ЧАСТ
I.
Породи
охлюви.
1.
Helix pomatia /Градински, лозарски,
римски или бял охлюв/
Във
Франция е познат, като L`escatgod de Bourgone и
Gos blanc, в Италия- Vignaiola o chicciola,
в Германия- Weinbergschnecke,
в Унгария- Csiga, Hlemyzd, в
Полша- Slimak,
в Англия- Roman snail, в
Румъния- Melcul de livada и
Melc de gradina.
Черупката
му е навита спираловидно от 4-5 ясно очертани навивки върху бледосив цветен
фон. Отворът на черупката е леко отместен на ляво. Апертурата на възрастния
охлюв е с размери: дължина 22-26 мм и ширина 20-22 мм. Тежи 22-25 гр.( 40-50 бр. В килограм). Размерите на черупката
му са: височина 38-50 м и ширина 38-80 мм. Плодовитостта му е около 50-60.
Helix pomatia изгражда солидна зимна покривка върху богти на калций
терени и достатъчно влажност. Разпространен е върху
цялата Алпийска част, Апенините, Карпатите на север от южните райони на Швеция,
Балканите и в обширна част на Западна Русия. Достига дори на 1800 м. Надморска
височина.
2.
Helix lucorum /Тъмен, турски или горски охлюв/
В
Италия този вид охлюв е широко известен с наименованието Vignaola scura, Marti nacco и Ferasse. У нас е известен като охлюв с тъмно
месо.
Черупката
има тъмнокафяв цвят, стигащ почти до черно. Спиралите са по-слабо извити
ипо-ниски в сравнение с тези на Helix
pomatia, а върхът е почти
сплескан. Краят на черупковия отвор е обърнат нвън и нагоре. Много тъмния
повърхностен слой на черупката е напречно набразден от по-светлокафяви напречни
ленти. Достига почти същите размери като Helix pomatia,
но се срещат и екземпляри достигащи височина на черупката до 35 мм и ширина на
черупката 70 мм. При възрастни екземпляри дължината на черупковия отвор е 20-24
мм, но достига и до 27 мм. При средно тегло 25 гр. в един килограм се съдържат
40 броя охлюви. Плодовитостта му е колкото на римския охлюв.
Цветът
на епидермиса на тялото е кафяв, клонящ към черен. Поради по-високата си
издръжливост и непретенциозност е широко разпространен върху сухи, бедни и с ниска концентрация на
калций терени. Поради това има стопанско значение, но цената му е значително
по-ниска в сравнение с тази на охлювите с бяло месо.
3.
Helix aspersa /Сбръчкан,
шагренов, пъстър охлюв или малък сив охлюв/
Във
Франция е популярен като Petit-gris и Chargine, в Италия- Zigrinata, Corrugata и
Marezzata, в Испания- Coracola.
У нас се среща рядко.
Черупката
му е обагрена с голяма палитра от цветове, вариращи от жълтеникаво-зелени до
сиви с тъмни петна. Спиралите са обградени в червеникаво- кестеняв цвят.
Черупковите шевни линии са добре изразени. Перистомът е издадн леко навън и
слабо развит нагоре. Характерно отличие на този вид е, че липсва отвор на
колумеларната ос в сравнение с охлювите от Pomatia. Той е заменен от издатина с гладка,
хлъзгава със седефен вид повърхност. При максимална едрина на възрастен охлюв,
диаметъра на черупковия отвор достига 28 мм., а височината на черупката е около
40 мм.. Теглото му е 18 гр. и брой в един килограм е до 55. Плодовитостта му е
до 110 яйца. Месото му е с превъзходни качества и е особенно желано за френската
консервна индустрия. При отглеждането му във охлювени ферми месото му има
значително по-светъл цвят, в сравнение с тези които живеят свободно. Цветът на
кожата и тялото му е тъмносив, а понякога и червеникав. Когато охлюва е
изпълзял от черупката неговата дължина достига 120 мм..
Сбръчкания
или шагренов охлюв е разпространен във Франция, Испания, Италия,Гърция и
Северна Африка. Аклиматизиран е също в Аржентина,САЩ, Нова Зеландия и
Канарските острови. У нас той е застъпен слабо. Тези охлюви изяждат листата,
пъпките и цветовете на плодните дръвчета. Този вид има и подвид Helix
aspersa maxima. Възрастните
охлюви от този подвид достигат до 30 гр. средно тегло, или 33 бр. в килограм.
Харктерезират се с висока плодовитос, която може да достигне до 200 бр. яйца.
Обикновено снасят по 120-150 яйца. Той е широко разпространен и популярен в
Мароко, Тунис и Алжир.
4.
Eobania(Helix)
vermiculata
Този
охлюв е популярен във Франция под наименованието Morguette, а в Италия- Rigatella. Черупката му е с
разнообразни форми и е оцветена петнисто на жълтеникаво-бял фон. Черупковия
огвор има овална форма с диаметър 8-10 мм.. Този вид охлюви се характерезират с
дребното си тегло, което достига до 10 гр. или в килограм техния брой е 100.
Разпространен е предимно в топли райони, където се чувстват морските меки
течения- Испания, Италия, Франция, Гърция и Северна Африка. Доскоро месото му е
било ценно само в областите на неговото разпространение. Днес заради пикантните
му вкусови качества, то е все по-търсено на международния пазар.
5.
Helix vulgaris
Този
вид има широк ареал на разпространение по целия юг на източноевропейската част
на континента. Това е най- застъпения вид в охлювната фауна на Румъния. Той е с
по-малки размери от Helix pomatia и Helix Lucorum.
Биометричната му характеристика е следната: височина на черупката 27-30 мм. и
ширина на черупката 30-33 мм.
6.
Cepaea nemoralis /Горски охлюв, или още дървесен охлюв/
В
Италия го наричат Chicciola degli alberi или
още Chiocciola boschereccia.
Черупката
му е изпъстрена с богата палитра от цветове, а формата и е овално сплесната.
Кожата и месото обикновенно е
пигментирано в тъмносив цвят. Заради много вкусното си месо е търсен в големи
количества в Италия. Една от причините да не се отглежда масово в охлювните
ферми са малките му размери.
В
охлювните ферми като най-перспективни за развъждане и отглеждане са: Helix pomatia L.,
Helix aspersa, Helix vermiculata
и Helix
lucorum M.. На
този етап останалите видове все още не са перспективни за масово култивиране
главно поради по-слабото проучване и създаване условия за прилагане на
съвременни биотехнологии и по-слабата търговска перспектива за реализация на
пазара. Все по-голямото намаляване на ядливите охлюви в природни условия обаче
инарастващите перспективи на международния пазар създават условия за съвременни
технологии и методи за консервната промишленост за пълноценното използване на
този дар на природата.
В
България по стопанско значение на първо място е видът Helix pomatia.
7.
Achatina fulica /Гигантски африански охлюв/
Този
тропически вид произхожда от Северо-източна Африка. Черупката му има форма на
луковица с височина 80 мм., но при отделни екземпляри надхвърля 200 мм. и
ширина 70 мм.. Оцветена е с червени вертикални ивици, а тялото на охлюва има
мургав цвят. Този живорастящ охлюв се развива бързо в новозалесени места, но
заради многоядството си се счита за вредител на селскостопанските култури. От
дрга страна, заради своята непретнциозност, жизненост, висока плодовитост и
преживяемост, той се култивира. Снася до 500-700 броя яйца.
За
Африканските страни той е важен източник на белтъчини в храната, като се
консумира в прясно или изсушено състояние. Много Европейски страни го използват
в консервната промишленост, като първенството държи Франция, следвана от
Италия. Според търговското наименование „приготвените ахатини” задължитлно
трябва да бъдат с отстранен черен дроб и тялото им да е с тъмно-черен цвят.
Екологичните
условия в Европа не са подходящи за култивирането му на открито.
II.
Размножаване
След
оплождането снасянето на яйца започва след около 15 дни. Когато женския е готов
за снасяне , започва да търси скрити, сенчести, влажни, но не и мочурливи
места. Най-подходящ е рохкавият терен, но не и песъчливият. Той трябва да бъде
близо до хранителни източници. След като намери подходящото място за снасяне,
охлюва с много движения на предната част на тялото си изкопава в почвата
сферично гнездо с диаметър 3-4 см. И дълбочина до 5-8 см.. Изграждането на едно
такова гнездо трае близо 10 часа. Така той се заровя като отвън остава
черупката му и снанянето на първите яйца става в интервал от 4-5 мин. едно по
едно в продължение на половин час, а последнте се отделят в продължение на
няколко часа. Процесът на снансяне продължава от 20 до 30 часа. Яяцата не са
слепени помежду си. Техния брой зависи от вида и големината на охлювите. При Helix pomatia и Helix
lucorum техния брой е 40-80 с
диаметър 4-5 мм., а при Helix
aspersa той е 90-110. Всеки
полово зрял охлюв снася по 45-90 броя предварително оплодени яйца.
След
яйцеснансянето охлюва изважда тялото си от гнездото и в продължение на 8 часа
го покрива със земя и се отдалечава напускайки го окончателно. През
размножителния период те губят много от теглото си и когато температурните и
атмосферни условия рядко се влошат те могат да загинат.
Инкубационния
период зависи от вида на охлюва, температурата и рохкавостта на почвата. Сухия
климат удължава неговата продължителност. В зависимост от условията излюпването
на ембрионите за вида Helix
pomatia продължава от 20 до 30
дни, а за Helix aspersa- от 15 до 25 дни.
Охлювната
черупка на излюпените е много финна и дори прозрачна. Счита се, че едвам
излюпените охлювчета поради голямата нужда от калции прибягват към истински
канибализъм, като изяждат обвивките както на собствените си яйца, така и на
тези които още не са се излюпили.
Излюпените
охлювчета, чиято дължина достига до 3 мм. прокопават каналчета в пръстта и
напускат гнездото, като веднага започват паша. Те се движат само през ноща, но
при дъждовно време и през деня. През останалото време остават скрити в
черупките си. След първия месец от излюпването малките увеличават
първоначалното си тегло до 4 пъти, а след още 2 месеца могат да го удвоят
отново.
Счита
се, че в областите с умерен климат охлювите могат да достигнат теглото на
възрастните едва след 1 година, а репродукцията да настъпи след 2 или 3 зими от
излюпването.
Оптималната
температура по време на ембрионалното развитие е 16-18 градуса, а средната
люпимост 70-75 %.
СТРАНИЦАТА ПОДГОТВИ ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ, координатор на ОЗПСБ за град Варна