СТАНДАРТИ ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО, СИРЕНЕТО
И КАШКАВАЛА
Националната ветеринарномедицинска служба внесе (НВМС) в
Българския институт за стандартизация проектите за български стандарти за производство
на „българско кисело мляко”, „българско бяло сирене” и „кашкавал”.
Стандартите се отнасят за традиционните български
продукти и ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за
производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.
Предстои стандартите да преминат процедура по обществено
обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се
включат млекопреработватели, технолози и други специалисти. Очаква се скоро да
бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху
етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в
него ще бъдат цветовете на българския флаг.
Според внесените проекти за Български стандарти
„българско бяло сирене” и „кашкавал” ще се произвеждат от сурово краве, овче,
козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските
изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за
сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите
трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко
и 60 дни, когато са изходната суровина е овче, козе, биволско или смесено
мляко.
„Българското кисело мляко” ще се произвежда от отговарящо
на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено
мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus
thermophilus.
По информация на insurance.bg,
стандартите не допускат наличие на консерванти, синтетични подсладители и
оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи
вещества и други. „Българското кисело мляко” трябва да се съхранява при
хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до
14 дни.
Предвижда се при производството на продуктите да се
осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и
спомагателните материали. Технологичният процес ще се контролира чрез
наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните
параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия
продукт. Периодично готовият продукт ще се изследва в независима
акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели
за безопасността на продукта и съответствието му с изискванията на стандарта.
ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА